Iridologija

Što je iridologija?

Iridologija je izučavanje obojenih dijelova očiju (koje se zovu iris - šarenica), a to su izloženi završeci živaca koji su povezani s mozgom. To ukazuje na moguće zdravstvene probleme, naslijeđene snage i slabosti, te nivoe zdravlja. 

Kako to funkcionira?

Složena šarenica sačinjena je od stotinu tisuća završetaka živaca koji su povezani impulsima sa svakim tkivom u tijelu putem mozga i živčanog sustava. Živčana vlakna reagiraju specifično na stanje tkiva i organa s odgovarajućim fiziološkim refleksom koji se manifestira u šarenici kao lezije i promjene boja. Karta šarenica koja je rezultat dugogodišnjeg kliničkog proučavanja i intenzivnog istraživanja Dr Bernarda Jensena i ostalih, predstavlja osnovni smještaj tjelesnih organa i tkiva sličnih mapi. 

Povijest iridologije

U 19. stoljeću, mađarski liječnik, Ignatz von Peczely, počeo je rad na iridologiji i danas je poznat kao “otac iridologije”. 

Sjetio se da je, kad je kao dječak pokušavao osloboditi sovu koja se u njegovom vrtu uhvatila u zamku, slučajno slomio jednu njenu nogu. Uskoro je uočio pojavu tamne pruge u oku sove. Ptica je godinama ostala u njegovom vrtu, pa je mogao promatrati kako bijele zakrivljene linije zamjenjuju prethodne šare. Ta su proučavanja ostavila dubok utisak na njega i ostala su u njegovom pamćenju. 

Puno godina kasnije, von Peczely je spasio život svoje kritično bolesne majke uz pomoć homeopatskih lijekova i uskoro su ljudi počeli dolaziti k njemu po liječnički savjet. Počeo je proučavati oči svojih bolesnika, prisjećajući se iskustva sa sovom od prije puno godina. Mogao je uspostaviti vezu između šara u šarenici i bolesti koje imaju bolesnici, pa se slava o toj jedinstvenoj sposobnosti "postavljanja dijagnoze iz oka" brzo proširila.

iridologyŠto će pokazati?

Potpuna analiza šarenica pokazat će je li osoba općenito dobre ili loše konstitucije. Uzorci, strukture, boje i stupnjevi svjetla i tame u šarenici govore o području u tijelu koje je jako ili slabo. Također otkriva relativno mjesto pretjerane aktivnosti, nadraženosti, ozljede ili degeneracije tkiva i organa. Mogu se uočiti nivoi toksične akumulacije, kao i nutritivne i kemijske neuravnoteženosti. 

Što neće pokazati?

Iridologija neće pokazati ili imenovati specifičnu bolest, ali pruža informacije o tkivima tijela koji imaju tendenciju prema stanju "bolesti", često prije nego se pojave simptomi. Iridologija neće pokazati kirurški zahvat koji je izvršen pod anestezijom budući da su živčani impulsi prekinuti. Iridologija ne može locirati parazite, žučne kamence ili život mikroba, ali će ukazati na prisutnost upale i toksičnih stanja koji predstavljaju plodno tlo za njihov razvoj. Neće pokazati trudnoću budući da je to normalna funkcija ženskog tijela.

Kako mi može pomoći?

Iridologija je potencijalno integralni dio preventivne zdravstvene zaštite. Ima sposobnost unaprijed upozoriti na nadolazeće poteškoće ili znakove "bolesti". Iridologija može biti moćno sredstvo, koje omogućava utvrđivanje onog što se događa unutar tijela iz jednostavne, bezbolne, i ekonomski povoljne pozicije. U stvari, iridologija će otkriti koliko dobro Vaše tijelo funkcionira. Iridologija nam pomaže u razumijevanju naših slabosti kako bi mogli ojačati i očistiti naše tijelo i postići maksimalni zdravstveni potencijal. Osvještava nas kako spriječiti bolest, omogućavajući nam da zaradimo najdragocjenije zemaljsko blago – blistavo tjelesno, mentalno i duhovno zdravlje!

Što pregled uključuje

Putem moderne tehnologije sada bolesnik može sagledati vlastite oči zajedno s liječnikom. Posebno napravljenom kamerom i mikroskopom fotografira se šarenica i ta se slika zatim projicira na računalo. Proces je potpuno bezbolan, siguran i neinvazivan. Liječnik će zatim potražiti istančane znakove bolesti koja se razvija ili naslijeđene slabosti, pregledom uzoraka vlakna i šara na šarenici. 

Pregled uključuje dijagnostiku oka, pojašnjenje nalaza po tjelesnim sustavima te konzultacije vezane za zdravstveno stanje, preporuke daljnje dijagnostike, korekcije prehrane (ako je to potrebno) te određivanje terapije ukoliko je potrebna.