Homeopatija i nicanje zubi

Ako Vašu bebu jako muči nicanje zubića a uobičajeni pristup sa žvakalicama i dudama ne djeluje, trebali biste pokušati sa homeopatijom. Homeopatski pripravci za nicanje zubića su izvrstan način za olakšavanje neugode nicanja zubića kod beba. Homeopatski pripravci se koriste godinama i mogu biti izrazito djelotvorni, ali homeopatski pripravak biste trebali koristiti samo prema savjetu i naputcima stručnjaka.

Što očekivati kada Vašem djetetu počnu nicati zubići

Prvi zubić Vaše bebe je velika prekretnica i razlog za slavlje! Međutim, proces koji vodi do te prigode može biti ispunjen uznemirenošću i stresom.

Većina djece dobiju svoj prvi zubić u dobi između 6 i 8 mjeseci, iako to može znatno varirati. Prvi zub koji se pojavljuje je obično jedan od donjih prednjih zubi nakon kojeg niče drugi.

Depositphotos 22353557 original

Kako ću znati da li mojoj bebi niču zubići?

Nekoliko pokazatelja koji dobro mogu ukazivati da su Vašem djetetu počeli nicati zubići su pojačan plač i osjetljivost, smetnje sa spavanjem, slinjenje i stavljanje svega u njegova/njena usta. Djetetove desni mogu biti blago natečene i crvene te biti tvrde. Stres i neugoda uzrokovana nicanjem zubića može smanjiti imunitet djeteta uzrokujući curenje nosa, osipe na bradi, blago povraćanje progutane sline ili blagi proljev. Sa nicanjem zubića može se povezati i blago povišenje tjelesne temperature, zbog ozbiljne ili trajno povišene tjelesne temperature savjetujte se sa djetetovim liječnikom.

Homeopatski pripravci za nicanje zubića:

Chamomilla: Ovo je najuobičajeniji pripravak koji se daje za nicanje zubića. Često je indiciran kada se dijete doima izrazito osjetljivo ili razljućeno a bol nesnošljivom. Bebe se mogu osjećati uzrujano, vikati i udarati i željeti da ih se stalno ljulja ili nosi kako bi im se pažnja usmjerila dalje od boli. Desni mogu biti toliko osjetljive da je dodir nesnošljiv – ili se mogu osjećati bolje od jakog pritiska i griženja nečeg hladnog.

Calcarea carbonica: Ako nicanje zubića počne kasno u bebinom životu. Baba se može doimati tužno ili uznemireno od boli, radeći kretnje žvakanja i stišćući desni jedne o druge, često i tijekom spavanja. Djeca kojima je potreban ovaj pripravak su obično bucmasta, sporija pri učenju puzanja ili hoda i glave im se često znoje tijekom spavanja.

Kreosotum: Ovaj pripravak može biti od pomoći ako dijete pretjerano slini i ima ozbiljne nelagode tijekom nicanja zubića. Također i propadanje zubi odmah nakon nicanja.

Pulsatilla: Ovo je dobro za bebe koje su tijekom nicanja zubića jako plačljive i žele da ih se konstantno nosi i tješi. Osjećaju se bolje od griženja nečeg hladnog ili pijenja i jedenja hladne hrane.

Silicea: Ovaj pripravak može pomoći pri otežanom nicanju zubića koje umara bebu i čini ju nervoznom. Djeca koja trebaju Silica često imaju nježnu kosu i doimaju se malo osjetljivijim, sa slabim imunitetom.

Sulphur: Ovaj pripravak može biti indiciran ako se tijekom epizoda nicanja zubića pojavi crvenkasta iritacija ili osip na bebinoj bradi ili pelenskom području. Proljev (često bjelkast) se može dogoditi zbog stresa. Dijete je osjetljivo i uznemireno, i osjeća se gore nakon utopljavanja.

 

Homeopatsko doziranje i upute

Odaberite pripravak koji najjasnije odgovara simptomima. U slučajevima gdje je samoterapija primjerena, osim ako je liječnik savjetovao drugačije, trebalo bi koristiti manju jačinu (6X, 6C, 12X, 12C). Učestalost doziranja ovisi o uvjetima i pojedincu. Ponekad je doziranje potrebno nekoliko puta u sat vremena dok je u drugim slučajevima doza indicirana nekoliko puta tijekom dana; i u istim situacijama, jedna doza dnevno (ili rjeđe) može biti dovoljna.

Ako se u razumnom vremenu ne vidi odgovor, odaberite drugi pripravak ili kontaktirajte svog homeopata.